Praktijk voor opvoedingsondersteuning
en eerstelijns psychologische hulp

Werkwijze

Als je jonger dan drie jaar bent, kom ik meestal naar jou toe. Ik speel met jou. Soms neem ik spel- en testmateriaal mee om te kijken wat je al kunt en wat je moeilijk vindt. Ook zal ik wel eens video-opnames maken en terugkijken met je ouders. Dat helpt om beter te zien hoe je reageert op je ouders, op dingen die rondom je heen gebeuren, op lichamelijke ongemakken. Samen met je ouders kijken we daarna hoe we je het beste kunnen helpen om je lekker op je gemak te voelen en jezelf te ontwikkelen. Je ouders oefenen daarmee. Zo kan ik je ouders adviseren en ondersteunen om jou zo goed mogelijk te helpen jezelf te ontwikkelen.

Als je tussen vier en negen jaar oud bent, kom je meestal naar mijn praktijk toe. Vaak zal ik wel kennis met je maken bij jou thuis. Als het probleem op school ligt dan kom ik soms ook naar school toe. Net als bij de hele jonge kinderen kijk ik hoe het met je gaat en wat je allemaal kunt. Vaak kun je nu ook beter uitleggen of laten zien wat het voor jou betekent, hoe het voor jou is. Daarvoor gebruik ik testjes, gesprekken, tekeningen, verhalen en spelletjes. Daarnaast praat ik met je ouders of leerkracht om hen te helpen jou beter te begrijpen. Soms willen zij ook adviezen en ondersteuning van mij om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Als je tussen negen en twaalf jaar oud bent, kun je al veel zelf doen om je probleem op te lossen. Ik kan je daarbij helpen door er met je over te praten en samen te oefenen, bijvoorbeeld om langer je aandacht ergens bij te houden of om te leren omgaan met angst of boosheid of verdriet. Dat kan op verschillende manieren en we zoeken samen uit wat voor jou het beste werkt. Ik doe bijvoorbeeld veel met spelletjes, verhalen, mediteren, ademhalings-, en stemoefeningen en andere lichamelijke oefeningen die je helpen om beter in je lijf te zitten. Soms krijg je -altijd in overleg met jou- opdrachten mee naar huis om te oefenen. Ik zal ook regelmatig met je ouders praten om te horen hoe het thuis met je gaat. Ze kunnen je vaak goed helpen om dingen op een andere manier te doen.

Als je ouder bent dan 13 jaar zullen we waarschijnlijk meer met elkaar praten en minder met spelletjes en verhalen werken. Daarnaast kunnen we -afhankelijk van je hulpvraag en persoonlijke voorkeur- ook oefeningen doen die je helpen om op een andere manier naar jezelf te kijken of je op een andere manier te gedragen. We zoeken samen uit wat het beste bij jou past, hier en nu. Het is niet meer vanzelfsprekend om met je ouders te praten: dat hangt af van de hulpvraag. Ik doe dat bijvoorbeeld wel als de problemen thuis liggen en je ouders of andere gezinsleden daar een onderdeel van zijn. Dat gaat altijd in overleg met jou en met hen. Vertrouwen is hierbij de basis.

Vanaf 16 jaar mag de jongere volgens de Nederlandse wetgeving zelf bepalen of hij of zij hulp nodig heeft. Ik werk dan op dezelfde manier met jou als beschreven staat bij Eerstelijns psychologische hulp. Je ouders of verzorgers worden alleen betrokken als het belangrijk is dat jullie met elkaar in gesprek komen.

Wil je meer weten over mijn Visie achter werkwijze en over de Methodieken waar ik mee werk dan kun je doorklikken.